Monitoring suppletie Roggenplaat



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = RP Monitoring suppletie Roggenplaat

Result = RP Roggenplaatsuppletie VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = RP Monitoring suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = RP Monitoring suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = RP Monitoring suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = RP Monitoring suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = RP Monitoring suppletie Roggenplaat

Result =

End Set VN link









Om te beoordelen of de suppletie op de Roggenplaat voldoet aan de doelstellingen die vooraf zijn geformuleerd is een uitgebreide monitoring voorzien. De hoofddoelstelling van de monitoring is om te beoordelen of in 2035 de foerageerfunctie van de Roggenplaat voor steltlopers gelijk of vergelijkbaar is met de foerageerfunctie van de Roggenplaat in 2010. Tevens beoogt de monitoring en het bijhorende onderzoek ook de nodige kennis te ontwikkelen voor een flexibel, klimaatbestendig en kosteneffectief kustmanagement. De monitoring concentreert zich op de morfologische en ecologische ontwikkeling van de Roggenplaat in zijn geheel en van de suppleties in het bijzonder.

De monitoring bestaat uit een beschrijving van de situatie voor de suppletie, de zogenaamde T=0. De T0-monitoring en beschrijving vormt een pre-implementatie van het monitoringsplan. Daarnaast zijn de data van de T0-monitoring essentieel voor de nadere beoordeling en selectie van de suppletievarianten op basis van modellering. Daarom zijn ook veel van de T-0 resultaten eerder gepresenteerd en deels besproken in de variantenstudie en het definitief ontwerp.

Voor de periode 2017-2024 is een monitoringsplan opgesteld (Ysebaert et al. 2016). Het monitoringsplan maakt onderscheid tussen evaluatievragen en kennisvragen. De evaluatievragen zijn met name gericht op het beantwoorden van de hoofddoelstelling van het project, namelijk het behoud van de (huidige) foerageerfunctie van de Roggenplaat voor de komende 25 jaar (2010 tot 2035). De kennisvragen geven nadere onderbouwing van de evaluatievragen en moeten inzicht geven in de oorzaken van het wel/niet halen van de doelstellingen. Ze zijn tevens essentieel om gericht kennis te ontwikkelen voor toekomstig sedimentbeheer van onze deltawateren. Beide vragen zijn nodig om de doelstellingen van het project Suppletie Roggenplaat te evalueren.

Zie verder de pagina: Uitvoeren monitoring 2016-2024. 



Referenties
  • Variantenstudie Roggenplaatsuppletie, Werf, J. van der, M. Boersema, A. Nolte, R. Schrijvershof, J. Stronkhorst, L. de Vet, B. Walles, T. Ysebaert, Centre of expertise Delta Technology, 10 juni 2016.
  • Definitief ontwerp Roggenplaatsuppletie, Werf, J. van der, M. Boersema, T. Bouma, R. Schrijvershof, J. Stronkhorst, L. de Vet, T. Ysebaert, Centre of expertise Delta Technology, 18 november 2016.
  • Monitoringsplan Roggenplaatsuppletie, Ysebaert T., van der Werf J., de Vet L., Bouma, T.J., Centre of Expertise Delta Technology, Wageningen Marine Research, 12 december 2016.


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares