Uitvoeren monitoring 2016-2024


Context VN set links: model = RP Uitvoeren monitoring 2016-2024


Set VN link, Property name = Supercontext, Property VN name = Supercontext

Model link = RP Uitvoeren monitoring 2016-2024

Result =

End Set VN link








Voor de periode 2017-2024 is een monitoringsplan opgesteld (Ysebaert et al. 2016). Het monitoringsplan maakt onderscheid tussen evaluatievragen en kennisvragen. De evaluatievragen zijn met name gericht op het beantwoorden van de hoofddoelstelling van het project: het behoud van de (huidige) foerageerfunctie van de Roggenplaat voor de komende 25 jaar (2010 tot 2035). De kennisvragen geven nadere onderbouwing van de evaluatievragen en moeten inzicht geven in de oorzaken van het wel/niet halen van de doelstellingen. Ze zijn tevens essentieel om gericht kennis te ontwikkelen voor toekomstig sedimentbeheer van onze deltawateren. Beide vragen zijn nodig om de doelstellingen van het project Suppletie Roggenplaat te evalueren

Onderwerpen van de monitoring

In de monitoringsperiode 2017-2024 komen de volgende onderwerpen met de daaraan gekoppelde evaluatievragen aan bod:

  • Morfologische ontwikkeling en dan met name het areaal droogvalduur: hoe verandert het areaal droogvalduur in de periode 2017-2024 op de gehele Roggenplaat?
  • Morfologische ontwikkeling van de suppleties: hoe ontwikkelen de individuele suppletie-elementen zich morfologisch en is dit afhankelijk van de locatie op de Roggenplaat?
  • Transport van sediment: waar gaat het gesuppleerde sediment naartoe?
  • Voedselbeschikbaarheid: hoe ontwikkelt de voedselbeschikbaarheid (i.e. bodemdieren) zich op de Roggenplaat na uitvoering van de suppletie?
  • Oesterriffen: hoe ontwikkelen de oesterriffen zich in de periode 2018 – 2024 op de Roggenplaat?
  • Ecologische ontwikkeling van de suppleties: hoe ontwikkelt de bodemdiergemeenschap zich op de afzonderlijke suppletie-elementen?
  • Foerageerfunctie voor steltlopers en bergeend: hoe wordt de Roggenplaat gebruikt door steltlopers in ruimte en tijd en welke soorten komen voor en in welke aantallen?
  • Foerageerfunctie suppleties: hoe worden de suppleties benut door steltlopers in vergelijking tot niet-gesuppleerde delen van de Roggenplaat?
  • Zeehonden: ondervinden zeehonden op de Roggenplaat hinder tijdens de aanleg van de suppletie en hoe ontwikkelt de zeehondenpopulatie zich op de Roggenplaat in de periode 2018 – 2024?
  • Proeven met optimalisatie van de suppletie (priming): kan de rekolonisatiesnelheid van een suppletie bevorderd worden door het ‘primen’ van de suppletie met een levende bodemdiergemeenschap?

Rapportage

Elk jaar zal een datarapport opgesteld worden van de in dat jaar verzamelde data, in 2018 volgt een eerste evaluatiemoment, waarin de allereerste ontwikkelingen zullen worden gerapporteerd (syntheserapport 1), in 2021 een tweede evaluatiemoment (syntheserapport 2), waarin de ontwikkelingen drie jaar na aanleg zullen worden gerapporteerd. Het laatste jaar (2024) wordt voorzien voor de integratie en evaluatie, inclusief de doorkijk naar 2035 (eindrapport).  

Monitoring van de mosselpercelen

Rond de Roggenplaat liggen mosselpercelen die mogelijk schade ondervinden van de suppleties op de Roggenplaat (sterfte, verminderde groei of opbrengst). In een eerder uitgevoerde risicobeoordeling zijn de risico’s voor de mosselkwekers ingeschat op basis van modelberekeningen en expertbeoordeling. Monitoring is van belang om vast te stellen of ongewenste situaties zich gaan voordoen. Een plan van aanpak beschrijft de monitoringsactiviteiten die worden voorgesteld om eventuele negatieve effecten op de kweekpercelen in kaart te brengen en te kwantificeren. Deze risicomonitoring is aanvullend op het bovengenoemde monitoringsplan (Wijsman en Kraan 2017). 



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares