BA Affineren oesters

BA Affineren oesters
Context BA Proeflocatie Zeeland Aquacultuur
Decompositie type IOR

Activity



Kwaliteitsverbetering

Er zijn verschillende oesters op de markt die zich onderscheiden op smaak en kwaliteit. Deze oesters verkrijgen hun eigen karakteristieke smaken vanwege het voedselaanbod op de verschillende kweeklocaties. Vanwege de hoge beschikbaarheid aan algen is de mogelijkheid van het opkweken van een speciale oester bij Zeeland Aquacultuur onderzocht.

Na een periode van 3 weken (bij een temperatuur van 10-18 °C), waarin dagelijks een hoeveelheid algen is gevoed blijkt de vis vetter te worden en wordt ook de smaak van de oester zachter. Het visgewicht stijgt naar ongeveer 16%. Tijdens het kweekproces is het belangrijk dat de algenconcentratie niet boven de pseudofeaces grens komt. Wanneer dit gebeurt gaan de oesters energie steken in het aanmaken van pseudofaeces en gaan er daarnaast ook (kostbare) algen verloren. De pseudofaeces grens is afhankelijk van de grootte van de algen, de oesters en van de temperatuur. Bij Skeletonema sp ligt de grens ongeveer bij 200.000 cellen/ml. Prins en Dingemanse heeft een oester op de markt gebracht, welke is opgekweekt met zelfgekweekte algen. Deze oesters zijn onder een aparte merknaam op de markt gebracht en zijn kwalitatief duidelijk onderscheidend ten opzichte van de ‘normale’ creuzen.

Figuur 1: Geaffineerde oester afkomstig uit de vijvers van Zeeland Aquacultuur (Roem v. Yerseke en Prins & Dingemanse BV)
.

Werkwijze

De verkoopcijfers tonen aan dat er zeker markt is voor dergelijke speciale producten, echter deze is nog klein. De werkwijze van het opkweken van oesters op praktijkschaal is vrij eenvoudig. De oesters worden opgekweekt in kratje in een bassin van 100 m3. In dit bassin worden maximaal 15.000 oesters geplaatst. Dagelijks wordt een gedeelte van het leeg gefilterde water vervangen door vers water met algen. Aan de hand van de gewenste toename aan visgewicht worden er algen toegediend. De FCR waarmee gerekend wordt is 1:1 (1 gram drooggewicht algen wordt omgezet naar 1 gram vis). Wanneer er bijvoorbeeld 10.000 oesters in het bassin staan met een totaal vers gewicht van gemiddeld 100 gram/stuk, staat er 1.000 kg oesters in het bassin. Wanneer deze 11% vis bevatten, is het visgewicht van deze partij 110 kg. Wanneer men als eindresultaat oesters wil met een visgewicht van 16%, zal het visgewicht van de totale partij 160 kg zijn. Voor de toename van 50 kg aan vis, zal ook 50 kg DW algen gevoed moeten worden in een periode van 21 dagen, wat in de praktijk neerkomt op 2,4 DW algen per dag wanneer men een kweekcyclus hanteert van 3 weken (Roem v. Yerseke en Prins & Dingemanse BV, 2013).

Kostprijs affinageproces

De kostprijs van de kweek van deze speciale oester bestaat op dit moment voor ca. 40% uit algen en 40% arbeid. Vanwege de kleine schaal heeft er nog nauwelijks automatisering plaats gevonden. Dit kan de kosten aan arbeid nog aanzienlijk reduceren. Ook op het gebied van algen is er nog veel vooruitgang te boeken. De verkoopprijs van een dergelijke speciale oesters is afhankelijk van de ondernemer. De ondernemer zal de oester goed moeten promoten en met name in het begin veel inspanning leveren op het gebied van marketing.




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van BA Schelpdierkweek bij proeflocatie Zeeland Aquacultuur
Instantie van
Betreft


Connectie.

Connectie type seq
Connecteert naar BA Consumptieformaat oesters oogsten
Conditie
Opmerkingen


De pagina's die linken naar deze pagina.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares