BA Bijgroei monitoren en verwijderen

BA Bijgroei monitoren en verwijderen
Context BA Proeflocatie KMWP en Neeltje Jans VOF
Decompositie type IOR

Activity



Bijgroei monitoren

In de loop van de tijd zijn verschillende organismen in de vijver terecht gekomen, o.a. zeewier (Chaetomorpha linum), brakwater kokkel (Cerastoderma glaucum), wormen en stekelbaarsjes. Zie figuur 1.

Figuur 1: Bijgroei in de algenvijver van proeflocatie KMWP en Neeltje Jans VOF. Linksboven: wormen, rechtsboven: zeewier, rechtsonder: stekelbaarsjes, linksonder: brakwaterkokkels (KMWP & Neeltje Jans, 2013)

Met name het zeewier vormt nutriënten competitie voor de kweek van algen en de kokkels concurreren met de mosselen om algen. Regelmatige monitoring is van belang om de impact van bovenstaande concurrentie in te kunnen schatten.

Bijgroei verwijderen

Verwijderen van het zeewier is aan te raden. In de loop van de proefperiode is dit gebeurd door tijdelijk droogzetten van de vijver en mechanisch verwijderen van zeewier door een kraan. Ook andere mogelijkheden zijn onderzocht (Biekart, 2013). Het droogzetten van de vijver kan maar deels, omdat het diepe gedeelte van de vijver in het grondwater ligt. Mechanisch verwijderen (zie figuur 2) is effectief maar kostbaar, zeker wanneer het met regelmaat moet gebeuren.

Figuur 1: Mechanisch verwijderen van wier in de algenvijver van proeflocatie KMWP en Neeltje Jans VOF (KMWP & Neeltje Jans, 2013)




De View-Navigation (VN) pagina's.


De links naar andere pagina's.

Produceert
Consumeeert
Onderdeel van BA Algenkweek in natuurlijke vijver
Instantie van
Betreft


De pagina's die linken naar deze pagina.

Dit element heeft geen subelementen. Naar dit element wordt niet geconnecteerd.

HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares