Cascade-effecten



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = VI Ontstaan van cascade-effecten

Result = VI Waterveiligheid en vitale infrastructuur in Zeeland VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = VI Ontstaan van cascade-effecten

Result = VI Maatschappelijke gevolgen VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = VI Ontstaan van cascade-effecten

Result = VI Effecten overstroming op vitale infrastructuur VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = VI Ontstaan van cascade-effecten

Result = VI Onderzoeken van gevolgen van een overstroming op de vitale infrastructuur in Reimerswaal VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = VI Ontstaan van cascade-effecten

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = VI Ontstaan van cascade-effecten

Result =

End Set VN link













Interdependenties hebben alles te maken met de samenhang tussen sectoren in de kritieke infrastructuur, die nodig is voor de operationele efficiëntie van deze netwerken (Ouyang, 2014) en om te voldoen aan de vereisten van de moderne samenleving. Deze interdependenties maken het systeem van de vitale infrastructuur ook kwetsbaar. Het falen van één (vitale sector binnen de) infrastructuur met verstoring in een andere vitale sector tot gevolg noemen we een cascade-effect (Heilemann et al. 2014; Rome et al. 2015).

Cascade-effecten

Daar waar we spreken over impact op de samenleving doelen we op cascade-effecten op andere relevante systemen voor de veerkracht van de samenleving. Kritieke infrastructuurnetwerken interacteren met elkaar door directe fysieke verbondenheid, informatie-verbondenheid, ruimtelijke nabijheid of door beleid en procedures (Heilemann et al. 2014; (Eidsvig en Tagg 2015). Door deze interacties is vitale infrastructuur te duiden als een complex systeem met emergente eigenschappen. Het gedrag van dit complexe systeem kan niet volledig worden beschreven en begrepen uit het gedrag van de componenten. Het vraagt bijvoorbeeld inzicht in emergente eigenschappen, zoals de configuratie waarin deze delen met elkaar verbonden zijn, de aard en mate van samenhang en zelfregulerende mechanismen (Heilemann et al. 2014). Recent is veel onderzoek gedaan om interdependenties en emergente eigenschappen beter te kunnen begrijpen Rome et al. 2015). Hieruit blijkt dat vrijwel alle vitale sectoren afhankelijk zijn van elektriciteit en ICT (Vonk et al. 2015; Eeten et al. 2011). De belangrijkste interdependenties waar rekening mee dient te worden gehouden, betreffen effecten op: technische, economische, zakelijke, sociaal/politiek, wet- en regelgeving, publiek beleid, gezondheid en veiligheid (Heilemann et al. 2014).

Tool Circle

De Circle benadering van Deltares is een methode voor het vastleggen van cascade-effecten als gevolg van uitval van vitale infrastructuur (zie ook Deltares). In de CIrcle-benadering gaan beheerders van vitale infrastructuur en publieke betrokkenen letterlijk met elkaar rond de tafel om onderlinge afhankelijkheden vast te leggen in relatie tot een overstromingsscenario (Hounjet et al. 2016). Uit eerdere pilots met CIrcle blijkt dat er ook in andere regio’s, provincies, waterschappen en veiligheidsregio’s bewustzijn is van de onzekerheid van cascade-effecten en dat er nog te weinig kennis is over wat nu de zwakste schakels zijn in de vitale infrastructuur, hoe deze zwakste schakels aan te pakken, waar te evacueren vanwege uitval vitale infrastructuur (drinkwater, energie, afvalwaterzuivering) en welke maatregelen men kan nemen bij een (dreigende) overstroming (Hounjet et al. 2016).

Voor het maken van afwegingen in relatie tot deze impact en het nemen van effectieve maatregelen, is er kennis nodig over hoe het systeem van de vitale infrastructuur en andere maatschappelijke systemen elkaar beïnvloeden: cascade-effecten in brede zin en impact op de samenleving op regionaal niveau. De toepassing van CIrcle draagt bij aan het ontwikkelen van nieuwe kennis over de impact van overstromingen op de samenleving.

In dit project is CIrcle toegepast als onderdeel van de pilot Reimerswaal. De resultaten van de CIrcle workshop zijn vastgelegd in de online tool van CIrcle.

Voor het inzien van de resultaten kunt u inloggen door middel van onderstaande gegevens: Gebruikersnaam: reimerswaal - Wachtwoord: RAAK-2019

De online tool van CIrcle is ook beschikbaar voor nieuwe toepassingen en kan worden gebruikt in combinatie met de Tool Vitale Assets om inzicht te krijgen in de uitval van vitale infrastructuur en cascade-effecten van een specifiek scenario, voor een bepaalde sector of voor een gebied als geheel.



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares