Scheepvaart



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = VZM Scheepvaart

Result = VZM Het Volkerak-Zoommeer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = VZM Scheepvaart

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = VZM Scheepvaart

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = VZM Scheepvaart

Result = VZM Waterbeheer van het zoete Volkerak-Zoommeer VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = VZM Scheepvaart

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = VZM Scheepvaart

Result =

End Set VN link










Figuur 1: Scheepvaartroutes in de Zuidwestelijke Delta en de ligging van de sluizen (Uit: Brochure Kreekrak).

Als onderdeel van de Schelde-Rijnverbinding vormt het Volkerak-Zoommeer een belangrijke transportas voor de beroepsvaart tussen Rotterdam en Antwerpen. Daarnaast vormt het meer, mede als onderdeel van de zogenaamde staandemastroute de schakel tussen de zoete recreatiewateren in Zuid-Holland en West-Brabant en de grote zoute wateren in de delta. Om die reden vindt op het meer veel recreatievaart plaats. Tabel 1 toont het aantal scheepspassages door de sluizen in het Volkerak-Zoommeer.

Tabel 1: Aantal scheepspassages door de sluizen in het Volkerak-Zoommeer in 2022; Bron: NIS
Sluiscomplex Binnenvaart Zeevaart Recreatievaart
Volkeraksluizen 89.877 554 27.409
Krammersluizen 35.372 612 26.871
Kreekraksluizen 58.235 30 1.577
Bergsediepsluis 111 1 6.749

Schuttijden en passeertijden

Passeertijden spelen een belangrijke rol bij de beroepsvaart. De passeertijd bestaat uit de wachttijd en de schuttijd. De wachttijd is onder andere afhankelijk van het aantal schepen dat de sluis passeert, in combinatie met de capaciteit van de sluis. Bij drukte zal de wachttijd oplopen, wat negatieve effecten heeft voor de beroepsscheepvaart. In de Nota Mobiliteit van het Ministerie van V&W is vastgelegd dat de maximaal toegestane wachttijd voor sluizen gemiddeld 30 minuten is, in de drukste maand van het jaar. Indien de wachttijd (in de drukste maand) langer is dan toegestaan, is er sprake van een capaciteitsprobleem. In de huidige situatie is sprake van zoet-zoutscheidingen bij de Krammersluizen en de Bergsediepsluis. Deze zoet-zoutscheidingen zorgen voor gemiddeld circa 15 minuten extra schuttijd (duwvaartsluizen). Na de totstandkoming van het Volkerak-Zoommeer in 1987 is de zoet-zoutscheiding bij de Volkeraksluizen niet meer in gebruik. Bij de Kreekraksluizen wordt het brakke water van het Antwerps Kanaalpand gescheiden gehouden van het zoete water in het Volkerak-Zoommeer via het in stand houden van een zoete buffer, net ten zuiden van het sluizencomplex.

In onderstaande tabel staan de passeertijden voor de schutsluizen vermeld, gemiddeld over het jaar 2022 en over het aantal schutkolken.

Tabel 2: Gemiddelde passeertijden (over het jaar en aantal kolken) voor de sluizen in het Volkerak-Zoommeer in 2022; Bron: NIS
Sluiscomplex Passeertijd in minuten
Volkeraksluizen (beroepsvaart) 51
Volkerak jachtensluis 35
Krammersluizen (beroepsvaart) 89
Krammer jachtensluizen 42
Kreekraksluizen 46
Bergsediepsluis 20


De schutsluizen in de monding van de Brabantse rivieren worden voornamelijk door de recreatievaart gebruikt. In de periode 1 juli tot 1 oktober worden de schutsluizen bij Benedensas en Dintelsas actief gebruikt: de deuren worden gesloten gehouden om algenbelasting vanuit het Volkerak-Zoommeer tegen te gaan. In deze periode vinden volgens informatie van de beheerder van het sluizencomplex Dintelsas circa 4000 schuttingen plaats bij Dintelsas, en circa 2000 schuttingen bij Benedensas, respectievelijk gemiddeld ongeveer 45 en 20 per dag. Op drukke zondagen worden zo’n 300 à 350 scheepspassages geteld. De beroepsvaart bestaat uit circa tien scheepspassages per dag bij Dintelsas. Bij Benedensas passeert een enkele keer een vrachtschip (RWS 2012).

Prognoses scheepvaart

Rijkswaterstaat (Maldegem 2008) heeft onderzocht of er voor de maatgevende scheepvaartklasse bij de doorvaart van de Schelde-Rijncorridor fysieke knelpunten ontstaan door verandering van de waterstanden. De Schelde-Rijncorridor, die deel uitmaakt van de hoofdtransportassen, wordt beschouwd als een vaarweg geschikt voor schepen van de klasse VIb (4-baksduwvaart), Rijndoorvaarthoogte en heeft als streefbeeld in 2020 4-laagscontainervaart. Uit de verkenning volgt dat knelpunten voor de scheepvaart ontstaan bij een streefpeil van de waterstanden hoger dan NAP+53cm (maximum optredend peil NAP+75cm) en lager dan NAP-35cm (minimum optredend peil NAP-50cm). In hoogte en diepte zijn er geen knelpunten voor het plan met een getijdendynamiek op het Volkerak-Zoommeer.

Ecorys (Bückman et al. 2009) heeft de verkeersstromen van het jaar 2007 in het hele Scheldegebied in kaart gebracht en een prognose gemaakt van de verkeers- en vervoersstromen in het jaar 2020 en 2040. Doel van de studie is het leveren van verkeers-en vervoerprognoses voor de binnenvaart in het Scheldegebied en op de vaarwegen van en naar dit gebied. Deze prognoses kunnen als basis worden gebruikt voor nadere studies en verkenningen.
De mogelijke ontwikkeling van het verkeer en vervoer per binnenvaart op de vaarwegen in het Scheldegebied varieert sterk per toekomstscenario. Waar in het meest optimistische scenario op enkele vaarwegen een verdubbeling van het vervoerde volume aan goederen kan optreden, is in het meest pessimistische scenario sprake van een flinke afname van het vervoerde volume. De Volkeraksluis blijft ook in de toekomst de drukste vaarweg van het gebied.



Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares