Dintel en Vliet



Set VN link, Property name = Context, Property VN name = Context

Model link = VZM Dintel en Vliet

Result = VZM Peil- en zoutbeheer VZM VN

End Set VN link


Set VN link, Property name = Produces, Property VN name = Produces

Model link = VZM Dintel en Vliet

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Consumes, Property VN name = Consumes

Model link = VZM Dintel en Vliet

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Part of, Property VN name = Part of

Model link = VZM Dintel en Vliet

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Instance of, Property VN name = Instance of

Model link = VZM Dintel en Vliet

Result =

End Set VN link


Set VN link, Property name = Concerns, Property VN name = Concerns

Model link = VZM Dintel en Vliet

Result =

End Set VN link








Beheer van Dintel en Steenbergse Vliet

Figuur 1: Situatieschets van Mark-Dintel-Vliet systeem in relatie tot het Volkerak-Zoommeer

De Dintel en Steenbergse Vliet liggen in het peilbeheerste deel van het beheergebied van Waterschap Brabantse Delta. Dit deel bevindt zich in het noorden en westen van het gebied. Door het peilbeheerste gebied loopt de Mark-Dintel-Vliet boezem. De boezem vervult een belangrijke rol voor zowel de afvoer van overtollig water als de aanvoer van zoet water in de zomer van de polders.

De afvoer van een groot deel van het water uit het beheergebied van Waterschap Brabantse Delta verloopt via de Mark-Dintel-Vliet boezem waarbij zowel water uit de polders als van het vrij afwaterende deel wordt afgevoerd naar het Volkerak-Zoommeer (zie figuur 1).

De aanvoer van water gedurende het zomerseizoen geschiedt op vier manieren:

  • Rechtstreekse waterinlaat vanuit het Volkerak-Zoommeer in de Prins Hendrik-polder, de Auvergne-polder en de polders Nieuw Vossemeer (PAN-polders).
  • Inlaat in de Mark-Dintel-Vliet boezem door de open verbinding tussen het Volkerak-Zoommeer en de boezem.
  • Inlaat via inlaatduiker Oosterhout ten noorden van Breda. Dit is water afkomstig uit de Amertak (benedenpand van het Wilhelminakanaal). Het benedenpand van het Wilhelminakanaal staat via de Amertak in open verbinding met de Amer/Bergsche Maas. Het inlaatwater stroomt van oost naar west door de Mark-Dintel-Vliet boezem richting het Volkerak-Zoommeer (zie figuur 1).
  • Inlaat via de Marksluis. In uitzonderlijke situaties is het ook mogelijk om water in te laten via de Marksluis. De Marksluis verbindt de Amertak via het Markkanaal met de Mark en de Mark-Dintel-Vliet boezem. Rijkswaterstaat is beheerder van de Marksluis. In 2018 en 2020 is de Marksluis ingezet om extra water aan te voeren.

Vanaf 2022 is extra waterinlaat mogelijk vanuit het Hollands Diep via de Roode Vaart.

Afhankelijkheid van het waterpeil op het Volkerak-Zoommeer

Als het waterpeil van het Volkerak-Zoommeer hoog is, dan stijgt ook het waterpeil van de Mark-Dintel-Vliet boezem. Hierdoor neemt het hoogteverschil bij de inlaatduiker van Oosterhout af en kan Waterschap Brabantse Delta minder water inlaten. Waterschap Brabantse Delta is dus gebaat bij een zo laag mogelijk peil van het Volkerak-Zoommeer. Het waterpeil en het debiet van de Mark-Dintel-Vliet boezem wordt niet alleen bepaald door de inlaat bij Oosterhout en het peil van het Volkerak-Zoommeer. Beken uit het vrij-afwaterende gebied voeren ook water af naar de Mark-Dintel-Vliet boezem, bijvoorbeeld bij Breda de Aa of Weerijs en de Bovenmark.

Het peil van het Volkerak-Zoommeer heeft gezien het relatief lage peil in de PAN-polders geen invloed op het inlaatdebiet in de PAN-polders.

Doorspoelprotocol

Om de waterkwaliteit van de Mark-Dintel-Vliet boezem op peil te houden hanteert Waterschap Brabantse Delta een doorspoelprotocol. Het doel van het doorspoelprotocol is het voorkomen van blauwalgenbloei. Het waterschap monitort of er blauwalgenbloei optreedt, of de verblijftijden van het water in de boezem te lang worden en of de watertemperatuur te hoog is. Bij cyano-chlorofyl gehaltes van meer dan 12,5 μg/l, een watertemperatuur boven de 21 °C en/of oplopende verblijftijden wordt het doorspoelprotocol in werking gesteld, zie (Coonen et al 2017). Dit betekent dat er extra water wordt ingelaten bij inlaat duiker Oosterhout, mocht het inlaatdebiet op de Mark-Dintel-Vliet boezem niet toereikend zijn. Waterschap Brabantse Delta heeft berekend dat de watervraag voor het doorspoelprotocol 4,8 m3/s is.




Referenties


HZ University of Applied Sciences
Rijkswaterstaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Projectbureau Zeeweringen
Waterschap Scheldestromen
Provincie Zeeland
Deltares